Evroazijski put

Evroazijski put

петак, 13. март 2015.

Подршка захтевима пољопривредника





  Евроазијски Пут подржава протест сточара Срема и Мачве и даје пуну подршку захтевима пољопривредника, а то су: хитан откуп вишка товљеника по цени од 185 динара за килограм са ПДВ-ом, интервентни откуп млека и забрану увоза меса и месних производа и млека и млечних прерађевина до краја 2015. године. Српски сељак не може бити талац ни жртва сукоба ЕУ и Руске Федерације. Тренутно је угрожено 20.000 газдинстава произвођача млека и меса, а то је 100.000 грађана ове земље.

Дужност нам је и да подсетимо на узроке проблема у аграру. Од октобра 2000. године различите власти у Србији водиле су неолибералну економску политику, што се посебно видело у трговинској размени са иностранством. Царине на робу из високоразвијених западних земаља су драстично снижене, док је политика "јаког" динара (нереални девизни курс) и његовог одржавања изгладњивањем привреде, додатно допринела губитку конкурентности. У аграру смо тако добили да имамо кинески лук, бразилско месо и турски пасуљ на нашим српским тезгама. 

Примена ССП-а практично је укинула и преостале царине, што је не само додатно изложило домаћу привреду, него и одувало милијарду до два евра буџетских прихода годишње. Политика "штедње" (у пракси грађана, привредника, а не политичке елите) довела је до смањивања субвенција у пољопривреди. Њихово укидање је могуће кроз процес "преговарања" са ЕУ, и не би нас изненадило какве "преговараче" имамо. Финале свега биће продаја домаће земље странцима, ако се овако настави.


Са друге стране, наша власт је на први притисак из ЕУ одустала од било какве помоћи извозу у Русију, те тако могућности да се због међусобних санкција Русије и ЕУ дође до преко потребних девиза. Истина, ми нисмо забранили такав извоз, међутим мали обим је и овако проблем наше пољопривредне производње, наши произвођачи без солидне подршке немају на том тржишту шта да траже. Још већи проблем изазвало је месо из земаља чланица ЕУ које сада нема купца у Русији, па преплављује незаштићена тржишта трећих земаља, као што је Србија.

Наша власт није могла да утиче на сукоб у Украјини и сукобе којима је тај сукоб повод. Нема ни сада неки реални утицај, без обзира на сву самоважност коју министар спољних послова осећа због председавања ОЕБС-ом. Међутим, могла је да заштити домаћу производњу да је вођена другачија политика и може и даље нашто да учини на смањивању последица, ако послуша глас пољопривредних произвођача.
 

Нема коментара:

Постави коментар